EGÖDER 10 Kasım 2006 Mesajı

“Tabiat kanunu gereğince 10 Kasım, yer yıldızının güneş etrafındaki durmasız dinlenmesiz dönüşlerinden her birini tekrarlarken uğrayıp geçtiği 365 günden birinin adıdır. Öteki benzerlerinden ayırtsız olarak her dönüşte o da bir daha gelecektir, bir daha gidecektir. Fakat kaderin hükmü gereğince, bir büyük matemin adı olalı beri 10 Kasım, Türk milleti için takvimin öteki yapraklarından ayrı bir tarih manası aldı. Bu seferki gibi yirminci defa değil; iki yüzüncü, iki bininci defa da gelse geçse, milletimiz var oldukça 10 Kasım hep bu manada kalacaktır. Bu da, ruhlarımızın kanunu gereğincedir." Prof. Dr. Nihat Reşat Belger, 10 Kasım 1958

Atatürk, yenilmiş ve silahları alınmış bir orduyu zafere ulaştırmış, işgal olunmuş bir vatanı yabancı istilasından kurtarmıştır. Türk milletinin onurunu, şerefini, ırz ve namusunu ayaklar altından kurtarmıştır. Efsanevi kahraman, uzun süren savaşlar nedeniyle harap olmuş, nüfusu azalmış, kaynakları kurumuş, yokluklar içindeki Türkiye'den yeni, çağdaş, modern bir devlet yaratmıştır. İktidarın temeli olarak kişisel egemenliğe son vererek millet egemenliğini ilan etmiştir. Ümmet toplumundan millet toplumuna, tebaadan yurttaşa, teokratik devlet yapısından, laik devlet yapısına geçilmiştir. Cumhuriyetimizin temel nitelikleri olan, Türk devrimleri ile toplumun çağdaş uygarlığa açılımı sağlanmıştır ve bu eser demokrasi üzerine temellendirilmiştir. Atatürk sürü muamelesi yapılmak istenilen bir milletin ihtilal, istiklal sembolüdür. Milli şuuru, milli vicdanı, milli haysiyeti, milli namusu, milli izzeti nefsi, milli gururu, haklı bir ihtilalın meşruiyet prensipleri saymış olan bir liderdir. Türklerin tarihinde en büyük “onarım” ve “değişim” olan “İkinci Ergenekon” mucizesinin liderliğini yapan büyük bir insandır.

Atatürk Diyor ki:

“Dünyada her şey için; maddiyat için, maneviyat için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, delalettir. Memleketler muhteliftir, fakat medeniyet birdir ve bir milletin terakkisi için de bu medeniyete iştirak etmesi lazımdır. Büyük davamız en medeni, en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir.”

Türk milletinin vazgeçmeyeceği iki temel prensip Atatürk sevgisi ve cumhuriyetimizin temel nitelikleri, yani Türk devrimleridir. Bunlar ülkemizi ileriye götürecek prensiplerdir.

O’nun söylediği “Sorumluluk ölümden ağırdır” sözünün bilincinde olan Ege Öğretim Elemanları Derneği olarak;

  • Ülkemizde akıl, bilim ve çağdaş yaşamdan taviz verilmemesi ve aklın, bilimin yaşama geçirilmesi için,
  • Büyük Atatürk’ün Türk milletini çağdaş medeniyetin üstüne çıkarma düşüncesini gerçekleştirmek için namus sözü verirken ölümünün 68. yılı olan 10 Kasım 2006’da milletimizin kurtarıcısı, devletimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü her zamanki gibi sevgi, minnet ve özlemle anıyoruz.