Uygulamalar Türkiye'nin Geleceğini Karartıyor

24 Temmuz 2009

Cumhuriyet Gazetesi

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Gülşen, üniversiteye girişte ''tek katsayı'' uygulanmasına yönelik değişikliğin olumsuz sonuçları olacağına işaret ederek, ''Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK uygulamaları, Türkiye'nin geleceğini karartıyor'' dedi.

İzmir- Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Gülşen, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hacer Şekerci ve Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Seçkin Uğurlu ile EMO İzmir Şubesinde düzenlediği basın toplantısında, tek katsayı uygulamasının genelde eğitim sistemine ve özelde mühendislik eğitimine olası etkilerini değerlendirdi.

Ülkelerin geleceğinin mühendislerin bilgi ve becerileriyle orantılı olduğuna, mühendislik eğitiminin ise içeriği açısından en ağır, laboratuvar çalışmaları nedeniyle de en maliyetli eğitimler arasında yer aldığına işaret eden Sedat Gülşen, kararın ardından, imam hatip ya da başka meslek alanında eğitim veren liseden mezun olmuş olması dikkate alınmadan, mühendislik bölümlerine herkesin girebileceğini, bunun da mühendislik eğitiminin kalitesine zarar vereceğini söyledi.

Türkiye'nin geleceği için mühendislik eğitimine önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Gülşen, ''Amacı imam yetiştirmek olan dini okullar gerekirse kapatılarak Anadolu liseleri haline dönüştürülmeli, ülkemizin ara eleman gereksinimini karşılamak üzere yetiştirilen teknisyen ve teknikerlerin mühendis yapılması yerine, bilgi ve becerisi geliştirilerek, nitelikli teknik elemanlar oluşturulmalı'' dedi.

Ege öğretim elemanları derneği

Ege Öğretim Elemanları Derneği (EGÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Gökçe de üniversiteye girişte ''tek katsayı'' uygulamasına ilişkin olarak asıl amacın tüm devleti ve tüm toplumu imam hatipleştirmek olduğunu öne sürdü. Gökçe, yaptığı yazılı açıklamada, bugüne kadar yapılan uygulamalar ve yaşanan olayların, AKP hükümetinin yüksek öğretim politikaları üniversiteleri kendileştirme ve denetim altında tutma temeline dayandığını ifade etti.

Prof. Dr. Osman Gökçe, şöyle devam etti: ''Bu gidişin önü kesilemezse, üniversiteler çağdaş anlamda üniversite olmaktan çıkacak, yaralanacak ve yeniden onarılması olağan koşullarda bile çok güçleşecektir. Giderek ve işin devamında da devlet ve toplum ileriye evrilme yerine, doğrultması olağan koşullarda mümkün olmayacak bir biçimde, geriye doğru devrilecektir.''