Ege Üniversitesi’nin değerli öğretim elemanları,

11 Mayıs 2011

Ege Öğretim Elemanları Derneği (EGÖDER),

3. Genel Kurulu’nu 11 Mayıs 2011 tarihinde yapmıştır.

Yeni Yönetim Kurulu’nun belirlediği görev dağılımı aşağıdaki şekildedir:

• Başkan: Prof. Dr. Ferhan G. Sağın
  • Başkan Yardımcısı: Prof. Dr. Aydın Ural
  • Sekreter: Prof. Dr. A. Ruhi Özyürek
  • Sayman: Prof. Dr. Çağrı Büke
  • Üyeler: Prof. Dr. Necla Nişli, Prof. Dr. Yasemin Kabasakal, Prof. Dr. Ata Önal

Bilindiği üzere EGÖDER’in tüzüğünde de yer alan temel amaçları, üyelerinin başta özlük hakları olmak üzere akademik yaşamla ilgili tüm sorunlarının çözümüne destek olacak çalışmalar yapmak; yükseköğretim sistemi ve üniversite eğitimi öncelikli olmak üzere, toplumun sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik sorunları konusunda bilimsel titizlikle ve barışcıl bir yöntemle görüş oluşturmak, çözüm üretmek, bunları akademik dünya ve kamuoyu ile paylaşmak ve tartışmaya açmak, eğitim sisteminde ve akademik yaşamın her aşamasında bilimsel ölçüt ve düşüncelerin egemen kılınmasını ve korunmasını sağlamaktır.

Kasım 2006’da kuruluşundan bu yana EGÖDER, yukardaki amaçlar doğrultusunda pek çok çalışma yapmıştır. Örneğin, YÖK’ün akademik kadro izinlerini durduran kararına (Şubat 2008), tıp fakültesi öğretim üyelerine zorunlu rotasyon getiren uygulamalarına (Şubat 2009) karşı çıkmış, yasal zeminlerde de girişimlerini sürdürerek bu kararların geri alınmalarında rol oynamıştır. Akademik kadroların talebi, tahsisi, jürilerin belirlenmesi, atamalar vb özlük haklar konularında yeterli özenin gösterilmesi konusunda yaptığı uyarıcı açıklamalarla akademik dünyanın ve üst yönetimlerin konuya dikkatini çekmiş ve farkındalık oluşturmuştur (Mart 2008). Üniversitemizde (Fosil sergisi açılması-Mayıs 2008) ve toplumumuzda (TÜBİTAK Darwin sayısı-Mart 2009) bilim dışı görüşleri etkin kılmaya çalışan anlayışlara karşın yetkililere çağrılar yapmıştır.

Üniversitemizde ve lojmanlarında yapılan ağaç kıyımına karşı bilimsel bir sorumlulukla eylem ve açıklamalar yapmış, çevreye ve kent bilime duyarlı bir şehir ulaşımı için üniversite ve kent yönetimine yol göstermiştir (Ağustos 2007-2008). Ülkemizin bilim ve düşün dünyasının önemli isimlerinin katıldığı birçok panel ve konferans düzenlemiştir (Mart-Haziran 2009, Kasım-Aralık 2010, Nisan 2011). ODTÜ’de yapılan Üniversite Kurultayı’na katılarak Türkiye çapında örgütlenen Üniversite Öğretim Elemanları Dernekleri Platformu’nun kurulmasına katkıda bulunmuş ve platformun ilk yürütme kurulunda görev almıştır (Kasım 2010).

Ancak bugüne kadar gerçekleştirilenler gerçekte yapmak istediklerimizin çok küçük bir bölümünü oluşturmaktadır. Hepimizin paylaştığını düşündüğümüz hedeflerimizin istenilen ölçüde gerçekleşmesi için daha çok katılıma, daha çok sese ve daha çok bilimin gücüne gereksinimimiz vardır. Yeni Yönetim Kurulu’muz bütün bunları dikkate alarak yeni bir ivme ve yeni bir inançla yola çıkmış bulunuyor. Bu yolda, şimdiye kadar taşıdığımız ve tüzüğümüzde belirtilen ilkeler konusunda bilimsel bir nesnellik içinde sağduyunun verdiği güçle ve kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz. Gericiliğe, her türlü baskıya ve güce karşı geleceğiz. Temel hedeflerimiz şunlar olacak : Öğretim elemanlarımız, öğrencilerimiz ve çalışanlarımızla daha sorunsuz bir akademik ortam, daha yaşanabilir bir kampüs, daha güzel bir kent ve daha aydınlık, daha çağdaş bir Türkiye… Kısacası gericiliğe, emperyalizme ve otoriteye karşı daha özgür bir üniversite… Unutmayalım ki, bu çabalarla üniversitemizi taşıyacağımız nokta, bir adım ilerisi bile olsa öğrencilerimize, çocuklarımıza bizden daha ileride bir üniversiter yaşam bırakmış olacağız.

Bu hedefler için her birimizin katkısına, ama hepimizin de toplu desteğine gereksinimimiz var.

EGÖDER olarak “birlik güçtür” diyor ve her birinizi derneğimizde görmek istiyoruz.

Gelin, üye olun…

Gelin, görüşlerinizle-birikiminizle katkı verin…

Gelin, farklılıklarda ayrışmayalım…

Gelin, zor olanı başaralım, birlik olalım…