Egöder Yönetim Kurulunun Rektör Seçimleri İle İlgili Kamuoyu Açıklaması

25 Nisan 2008

Bilindiği gibi, 2008 yılı Haziran ayında tüm Türkiye’de 22 rektörün ataması yapılacaktır.

Pek çok yönlerine karşı olsak da, eleştirsek de 1981’den beri 27 yıldır yürürlükte olan Yükseköğretim Kanunu bugün de yürürlüktedir. Bu kanuna göre yükseköğretimimiz, üniversitelerimiz ve bilim dünyamız açısından rektörlerin çok büyük bir önemi ve etkinliği vardır. Dolayısı ile rektör atamaları, olabilecek en büyük titizlik gösterilerek en doğru bir biçimde gerçekleştirilmelidir.

Ayrıca, rektör atamaları ve rektörlük işlevleri 1981’den beri hiç bu kadar ve bu gün içinde bulunulan durum kadar önemli olmamıştır. Çünkü, 1981’den beri, yükseköğretimimiz ve üniversitelerimizin yönetim ve yönlendirilmesi konusunda hiç bu kadar akıl dışı ve bilim dışı duygusal, dinsel ve politik referanslar öne çıkmamış ve rehber olmamıştır. Dolayısı ile, önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek olan 22 rektörün atanması, bundan öncekilere oranla, iki kat daha önemlidir.

EGÖDER Yönetim Kurulu, konunun bu ciddiyetini tüm ilgililerin dikkatine sunmayı ve olayın aktörlerinin üzerlerine düşenleri akıl ve bilimin referanslarına göre yerine getirmelerinin bir zorunluluk olduğunu hatırlatmayı kendisine bir görev bilmiştir.

Bu bağlamda, ilk ve en önemli sorumluluk, böylesine zor koşullar altında, rektörlük görevine talip olan değerli öğretim üyelerine düşmektedir. Onlar bu görevlere, uluslararası standartlarda bir akademik anlayış, bir akademik sorumluluk ve bir akademik başarı güdüsü ile talip olmalıdırlar. Bunların dışındaki heveslerle, yol ve yöntemlerle bu görevlere gelmeleri halinde, başta kendileri olmak üzere yükseköğretimimize, üniversitelerimize, öğrencilerimize ve en sonunda da ülkemize çok büyük zararlar verebileceklerini, çok büyük kötülükler edebileceklerini akıllarından çıkarmamalıdırlar.

Yine bu bağlamda, en önemli görev ve sorumluluklardan bir diğeri de rektör adayları için eğilim bildirecek olan öğretim üyelerine düşmektedir. Bunlar da eğilimlerini yalnızca bilimsel ölçütlere göre, yükseköğretim ve üniversiteler için en doğru olan adaya yönlendirmelidirler. Cephecilik, cemaatçilik, bireysel çıkarcılık, dini ve siyasal tarafgirlik ve benzerleri gibi bilim dışı ve çağdışı etmenlere itibar etmemelidirler. Yükseköğretimimizin ve üniversitelerimizin karşı karşıya bulunduğu tehlikeleri fark etmekte ihmal göstermemelidirler.

Yükseköğretimimizin ve üniversitelerimizin başarıları, başarısızlıkları ve sorunları yalnızca kendilerini ilgilendirmemektedir. Tüm toplumu ve tüm ülkemizi ilgilendirmektedir. Dolayısı ile, diğer kesimler tarafından da yaşanacak süreç titizlikle izlenmeli, ilgililerin ve yetkililerin akıl, bilim ve çağ dışı müdahale ve tasarruflarına karşı uyanık olunmalı ve gereğinde uyarılarda bulunulmalıdır.

İlgililere ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

EGÖDER Yönetim Kurulu